Teamredo

Senaste inläggen

Av Mariah Andersson - 25 juni 2010 11:41

Här kommer mitt SM i bilder.

När jag och Elin kom till Karlstad på torsdagkvällen var det bara att sätta upp tälten. Mitt var uppe innan Elin ens hunnit börja fundera kring hur henne tält fungerade. Snyggt tält va, 100 kronor på ÖB. Dock saknades regn- och vindskydd. Charmigt!

 

  

Redo inviger det fina tältet. 


  

Självklart måste Redo hjälpa till att blåsa upp min luftmadrass. Jag hade lyxat till det denna gång med madrass.

 

   

Sedan på fredagen var det dags för besiktning- Redo sitter i knät på stackarn som skulle kolla hans chip.

 

  

Sedan skulle det klämmas lite av veterinären. Tydligen var det en gammal kursare till Elin, om jag minns rätt. 


 

Invigningen, det var lika mycket folk bakom oss. Sedan gick vi igenom Karlstads gator... 


  

Väl framme på den trevliga invigningen så fick vi bland annat se en kelpie soppsortera. 


  

Och så till sist, filmen!!! Fick dela upp den på två för den blev lite lång.

Lite roligt med fria följet. Min känsla var att Redo var så laddad att han snart skulle explodera. Särskilt kom jag ihåg att vid första språngmarchen när jag vinklar höger och sedan vänster så tänkte jag att snart går det inte längre, han kändes så het och långt fram i position och flamsig. Men så illa ser det faktiskt inte ut på filmen.

 

Här kommer resten av mitt program. Rackarns dirigeringsapportering, men Redo var lika glad ändå!

 

Sedan så måste jag bara visa en liten film på Redo efter dagens slut. Jag och Elin hade varit iväg och käkat på kvällen och var på väg tillbaka med bilen. Redo ligger och sover, och SNARKAR!!!! Lite trötta efter dagen så brast både jag och Elin ut i gapskratt och tårarna sprutade. Lilla söta Redo, märkte inte ens av kameran som var upptryckt i ansiktet på honom  Till slut, tack för alla lyckoönskningar och grattisar. Härligast av allt är att höra att det är roligt att se oss ute på planen. Det är det viktigaste av allt!!!!!!!!!!!!!!!! För vi hade riktigt kul tillsammans...

Ett extra litet tack till A-C för all support och träningshjälp den sista tiden inför SM!!!

ANNONS
Av Mariah Andersson - 19 juni 2010 18:08

Åh jag är så jäkla nöjd!!!!!

Gruppmomenten i morse gick bra. Lite avdrag på platsliggandet, det regnade då så Redo passade på att tvätta sina blöta tassar lite medan han låg och väntade  Sittande i grupp fick vi fullt på.

Sedan blev det en lååååååång väntan. Strax efter kl 15.00 var det sedan äntligen min tur. Redo var hemsk het och sprallig i fria följet. Från min synvinkel gick det väl inte alls bra men domarna gillade det konstigt nog. Sedan hade vi vittringen. Ut i full galopp, sorterade fint och sedan kom han in, med TRE omtag på pinnen. Söta lilla skiten...

Över till nästa ruta. Där började vi med dumrutan. Kändes stabil, har inte tittat på filmen ännu men fixade alla skiften och gick okej i fotposition. Sedan hade vi sändande till kon och ruta. SUVERÄNT! Skitbra! Full pott av bägge domarna om jag inte hört fel. Sedan metallapporten med hopp. När jag kastade apporten så landade den jättenära och studsade direkt ut åt vänster. Redo kunde se den brevid hindret. Duktiga lilla agilityhund som hoppade snyggt ändå. Fullt där också tror jag.

Vidare till sista rutan. Inkallningen var bra. Bra tempo och okej stopp. Fick dock bra betalt av domarna för det. Jag tycker det är jättesvårt att säga hur den igentligen såg ut, man behöver se det från sidan.

Sedan till dirigeringsapporteringen. När tävlingsledaren lägger ut apporterna så ser jag bara mitten och den högra. Hade självklart lottat vänster. Det har Redo svårt med. Om apporterna är synliga så är detta bland våra bästa moment, nu när konskicket är snyggt!!!!!!!!! Han springer fint ut till konen, stannar och jag skickar honom. Då han inte ser min vänstra så vrider han upp mot mitten. jag stannar honom och skickar vänster igen. Då vrider han igen åt mitten och biter i den. Jag stannar, han släpper och får sedan ut honom till vänster. Dock med en 0:a som resultat  

Till sista hade vi fjärren kvar. Han flyttar fram och känns lite trött dvs ingen supertempo i skiftena direkt.


Men vi genomförde det med glädje och attityd, precis som min målsättning var!!! En 0:a hit eller dit spelar ingen roll. Redo och jag hade det fantastiskt roligt. Att vår prestation trots en 0:a sedan räckte till en 18:e plats känns otroligt!!!

Jag skulle ljuga om jag sa att det inte kändes lite surt att missa en SM-finalplats med ynka 7 poäng och 3 placeringar men ibland är känslan viktigare än något annat!!!!


Film och foton kommer men nu ska jag iväg och Redo ska få bada och sedan äta grisöra, det har han väl förtjänat!?

ANNONS
Av Mariah Andersson - 18 juni 2010 11:08

UPPDATERING!!!! Nu är lottningen gjord, har dragit startnummer 53(!) Gruppmomenten startar 07.00 imorgon och min beräknade start är sedan 15.07 En lång dag för oss alla. Lilla genrepet nu ikväll gick super, Redo är het och galen!Nu är vi på plats, denna spännande helg är äntligen här! Elin från Umeå kom och hämtade upp mig igår efter jobbet. Så jag och Redo, Elin med sina hundar schnauzern Delta och råttan Skandal mosade in all packning och begav oss till Karlstad. Väl på plats igårkväll så slängde jag upp mitt tält lite snabbt. Ett liten tvåmannatält utan varken regn- eller vindskydd från ÖB för 100 kronor. Kan det bli mer mysigt? Det tog lite längre tid med Elins fina tält. Det regnade litegrann inatt, det är så mysigt! Jag har tagit bilder men glömde att man måste ha en kabel, att en liten bärbar dator inte alltid har så man kan använda minneskortet direkt. Min tanke var att uppdatera under helgen, även då med bilder. Men nej, dom får ni se om ett par dagar!


Nu är inbesiktningen gjord. Redo gick igenom strålande, dock verkade veterinären rädd för Redo när han kom framhoppandes med ett litet morr. Att vissa inte har någon humor...   


Invigning och lottning är klockan fyra idag inne i Karlstad centrum. Redo ska få gå med i paraden, han tycker det är så roligt med allt sånt här, han har varit på strålande humör hela morgonen när han upptäckte att vi är på ett tävlingsområde!


Det är så roligt att äntligen vara här. Har haft lite SM-nerver, inte så att jag känt mig nervös men har känt press att vi måste prestera bra. Sista veckan har jag fått lite perspekktiv på vad som är viktigt i livet, allt detta med stackars Lukas där hemma och så. Vi har redan träffat en massa människor som vi känner, många ska tävla lydnaden själv. Jag och Redo önskar alla lycka till!!!


  Nu ska vi bara ha ett så jäkla roligt SM och ha känslan inne på planen!!!!!!!!! Det får gå som det gå, Redo är världens bästa hund iallafall!!!!   

  

Av Mariah Andersson - 13 juni 2010 15:05

Idag har jag och Redo tävlat DM i Bevakning!

Det lottades på morgonen och jag drog sista startnummer, 8. Först ut för mig var patrulleringen. Redo fick en bra vind. Senare fick jag veta att ljudet hade börjat precis när jag startat igen från vinden. Jag trodde Redo bara var ivrig och köpte först inte markeringen. På grund av det fick jag sämre poäng där då. Annars gick han väldigt fint! Vi fick fullt på vinden, det Redo haft svårast för  


Sedan rusade vi iväg för att ta uppletandet. Det var en jättefin ruta med bergterasser och mossa. Dock hade hundarna mycket svårt i rutan!!! När jag skulle köra att någon hund fått in två föremål, och någon bara ett. Redo flög ut och fångade ett relativt snabbt, fick cirkla lite. Sedan var det omöjligt. Jag tyckte Redo jobbade fint i vind men han fick liksom aldrig tag i föremålen. Endast ett föremål in och då en 0:a i protokollet  Jag tror det var en hund som fick in alla föremål, annars var två eller ett snittet.


Sedan var det dags för patrullering med spårupptag. Patruleringen gick fint, och så flög Redo ut til vänster. Plötsligt fick jag en black out!!!!

"Ska man stanna och meddela gruppen att han fångat ett spår eller ska man följa hunden direkt eller...". Den sekunden jag tvekade fick Redo att vända och dra åt andra hållet. Dock kände jag direkt att det var bakspår. Han stretade inte och han hade redan i patruleringen visat att spårriktningen var vänster. Så jag stog kvar. "Nehä, sa Redo, då skulle man väl inte ta spåret" och vände framåt på patrulstigen. Jag viste ju att han hade ett spår så jag stog kvar igen. Då letade han än en gång åt höger och sedan vände han upp och drog åt vänster. Som domaren sa efteråt, låg och kravlade på mage för att övertyga matte om att han hade spåret. Lite avdrag på mig på upptaget då  annars gick spåret lysande!!! Efter några hundra meter så plockade Redo första föremålet. Det visade sig vara min spårläggares stegräknare. Redo fick lite skinkost för den och så skulle vi fortsätta. 1½ meter senare fick han vårt riktiga föremål, pinnen. Lite roligt var det även på metallen. Den låg mitt i ett kärr balanserandes på en liten tuva. När Redo tuffade på så trampade han på tuvan och metallen gled ner i vattnet. Sedan vände Redo upp och nosade sig tillbaka och grep den i vattnet! Fullt på pinnar och han gick som en ångvält!

Man måste ha tjusiga stövlar om man leker militär  

  

Sist av allt så hade vi lydnaden. Redo förstod inte alls att det var lydnad. Jag gick in på grusplanen med koppel på och han fattade verkligen inte, matte hade dessutom midjeväska och spårgrejjerna med  .

    

Han kändes trött, vilket inte är helt konstigt men han var inte sig själv. Redo tyckte nog inte att jag var mig själv heller. Dock var det roligt att spårgrejerna var inne på planen, han passade på att kampa lite med dom mellan momenten.  

 Tungapporten dock briljerade han i, SMACK i 4 kg apporten och galopp in  


Sammanlagt så fick vi 956 poäng, 3:e plats med knappt 30 poäng från 2:a plats. Vårt distrikt hade 2 platser som blev direktkvalificerade för SM. MYCKET SURT!!! Nu får vi hoppas på lite tur, alla distrikt har inte startande så det är inte helt kört. Vet dock inte riktigt hur de andra plockas ut, om det är poäng eller lottning.

 

3:e plats DM Bevakning 2010

  


Dock har jag inte bara glada nyheter. Jag var hemma igår. Hundarna sprang ner till stranden och lekte. När vi skulle gå upp så tittade jag till på mammas border collie Lukas och tyckte han galopperade konstigt. Jag bad han lugna ner sig lite och när han gick ner i trav så såg jag att han inte riktigt fick med sig bakbenen. Jag gick in med honom direkt och kollade honom. Jagskulle titta på positionsreflexerna, man ställer tassen med ovansidan av tassen mot golvet och då ska dom av reflex ändra tillbaka till riktigt läge. Han hade lite nedsatt på vänster och mer nedsatt på höger bakben. Jag testade 10 minuter senare igen, då var reflexen helt borta på höger bakben. Jag ringde min veterinär som tyckte att jag skulle åka in. Så kvällen igår spenderades på Ultuna Djursjukhus. Det vi misstänker är diskbråck. Han verkar inte ha ont utan mer att bakbenen inte riktigt fungerar. Tack vare att jag är djursjukvårdare så fick han följa med hem igår, veterinären sa att han annars inte skulle fått det med tanke på hans tillstånd. Han har fortfarande inte reflexen tillbaka på höger. Vi hoppas att han ska kunna läka av sig själv. Operation är inte aktuellt och veterinären sa att om han inte bättrar sig så får man låta honom somna in. Prognosen känns kanske inte så lysande. Vi ska låta det gå ett par dagar och se i vilken riktning det går. Han kan både kissa och bajsa och som sagt verkar det inte som det gör ont. Jag håller verkligen tummarna för fina Lukas. Vi vill inte bli av med vår bästa vallhund och kära familjemedlem!

Av Mariah Andersson - 6 juni 2010 17:52

  


Idag har jag debuterat i elitbrukslydnad. Enköpings BK, Strängnäs och Eskilstuna tävlar mot varandra varje år i en skojtävling TreKlubbars Tävling TKT. I onsdags tackade jag ja till att köra elitbrukslydnaden då laget saknade tävlande där. Kändes väl lite sådär att göra så mot Redo. Vi har ju faktiskt inte kört bruks på ett år och de flesta av momenten som tungapport, framåtsändande och stege har vi inte kört en enda gång. "Jaja vi gör det bara på skoj". Sammanfattningsvis kan jag väl säga att jag är jättenöjd med Redo´s insatts. Många nybörjarfel eftersom vi inte gjort momenten men överlag är jag imonerad att han överhuvudtaget kom ihåg dom. Dock kändes han påverkad av värmen, men vem gjorde inte det?Våra poäng:

Fritt följ: 9 - 10. Ligger före

Inkallning med stå och ligg: 8,5 - 7,5. Ligg istället för stå

Framåtsändande: 9 - 7. Går före i fotpos, går snett ut

Krypande: 9 - 8. DK ligg vid slut

Skall: 10 - 9. Rör sig lite

Apportering: 10 - 9,5. Springer över apport

Tungapport: 10 - 10

Hopp: 8 - 8. Islag

Stege: 10 - 10


Sedan avslutades det med lite skojuppletande. Runt 20 konstiga saker var utlagda. Soppkvast, galje, fläktskydd, lång platsslang mm. Så många grejer in på 5 minuter, tugg och stoj räknades inte, det gällde bara att få in sakerna så fort som möjligt! Mer poäng för de konstiga sakerna. Redo vann denna gren, SKITKUL!!!!!! Han hann bara inte ta en plånbok som låg kvar, annars kom allt in. Många hundar ville inte ta de konstiga sakerna, dom sprang runt och letade länge innan dom hittade de få "typiska" uppletandeföremålen.Igår var det förträff inför SM, alla vi som kvalat in till lydnads SM från distriket träffades på Uppsala BK för en träningsdag. Tanken var att vi skulle köra enligt ordningen på SM. Dock var planerna inte klippta så någon dirigeringsapport skulle inte gå att göra, apporterna syntes inte alls.

Vi började med liggande i grupp och sedan sittande. Redo skötte sig riktigt bra vad jag fick höra.

Sedan var det fritt följ. Det var bättre än på länge och Lena som tidigare var med i talangtruppen gillade mitt fria följ. Sedan var det dags för vittringen. Redo har fått ett bakslag där han springer ut, tar rätt pinne, SLÄPPER sedan för att leta godis  Tror bara att jag behöver mängdträna det.

I nästa ring började vi sedan med dumruta, han känns stabil i det momentet, tempot i skiftena vet jag inte. Sedan var det rutan. Konen står ju 10 meter bort. Ungefär 7 meter och lite till vänster stog hopphindret. MYCKET SVÅRT sa lilla prinsen och missförstod mig (gång på gång...) Sedan när jag väl fått ut honom till konen så gick rutan inte att hitta i det långa gräset, däremot hittades både hopphindret och brukshindrena som skulle skilja planerna åt mycket lätt.   Lite skönt när jag sedan förstod att ingen hund hittade rutan. (Skadeglädje...) Metallapport med hopp gick strålande. Inkallning, dirigeringskonen och fjärren var väl okej. Har jag inte hört någonstans att det inte ska gå bra på träning inför större tävling? Jag lever på det  .

Av Mariah Andersson - 28 maj 2010 16:38

Denna vecka har det blivit lite för lite träning. I måndags så rann det gult snusk ur Redos ögon efter simturen i träsket på söndagen. (Tack Ingela!  ) Men med lite behandling med NaCl och Noviform så var ögonen fina igen. Sedan har jag hållit föreläsning både i onsdags och i torsdags och hundsjukvård och hantering. Redo har då fått mycket träning på hantering och att vara visningshund! Han sköter sig exemplariskt. I torsdags så höll jag på brukshundklubben för en unghundskurs. Hade sagt att jag ville ha en "omöjlig" hund som jag kunde få visa kloklippning på. Fick en mycket rädd stabyhound, fem minuter senare var klorna klippta. Dock har jag mycket fina blåmärken på armarna efter de få sprattlingsförsök hunden gjorde. Det är härligt att lära ut kloklippning utan någon form av tvångshållning och hur man faktiskt tekniskt klipper klor. Många klipper rakt över klorna. Det gör ont! Man har en mjuk pulpa och hårt skal, klipper man rakt över klämmer man pulpan och det är smärtsamt. Nej, man ska klippa från sidorna så man skalar av lager för lager. När hundarna märker att det inte gör ont så slutar dom protestera. Jag älskar att hålla föreläsningar!

Idag ska jag till klubben och titta på tävlingar. Imorgon är det samling på Skultuna BK för träning men Jill och A-C och på söndags ska jag till Sala BK för träning där. En härlig helg!

Någonstans där ska jag väl även hem och fira världens bästa mamma!

Av Mariah Andersson - 24 maj 2010 07:42

Redo och jag har varit iväg på läger igen. Denna gång till Hemvärnets Stridsskola HvSS, Södertälje. Vi kom fram på fredagkväll och efter en snabb genomgång så skulle vi ut och spåra. Det blev ett mycket kort konkurransspår, 15 hundar släpptes på sina spår samtidigt på en äng med dimma. Synd att jag inte kunda ta foto för det såg riktigt mäktigt ut!!! Då ville dom se hur våra hundar spårade och hur de markerade apporterna för vidare upplägg under helgen.

Lördagen började vi med inomhussök med Björn Tapper som inhyrd instruktör. Vilken fantastisk människa, sund okomplicerad inställning till hundträning. Det var väldigt inspirerande och Redo skötte sig utmärkt. En av mina figgar låg uppe på ett omklädningsskåp. Redo fick vind snabbt och jobbar sig fram. Björn tycker att hunden ska vara helt framme, att vi oftast belönar för snabbt när hunden vet bara ungefär var figgen ligger. Redo flög upp på en stol och tänkte ta sats för att komma upp på skåpet. Jag lyfte upp honom den sista biten. En annan figge låg i en låda under en filt. Redo stog och grävde fram den figgen. Inte som man vill att hunden ska göra på traditionellt sök men här var det precis som Björn ville ha det!!!!

På eftermiddagen fick vi köra spårupptag. Vi började med minisöksruta och sedan även med utgång ur den. Sedan körde vi patrulering med serpentiner då hunden skulle riktningsbestämma. Instruktören Leif fick iallafall sig ett gott skratt. Min lilla Redo är en riktig ljudmupp. När jag säger "pass på" så kopplar han på sina öron. När han sedan, efter lite besvär, fick spårupptaget så kopplar han direkt om till ljud igen. Man kanske kan lyssna sig till spåret! Vi skrattade om att han kanske lyssnar till hur grässtråna reser sig upp... De andra två upptagen gick perfekt för då tänkte han iallafall lite med näsan. Jättefina riktningsbestämningar!!! Vi avslutade med lite stridsteknik hur man ska göra då man hittar ett spår under patrulering, slå ruta och då säkerställa riktingen två gånger till! Roligt att tänka lite krig!!

På söndagen hade vi spår kvar. Vi skulle fokusera på störning, att hundarna ska klara att "militärer" går före och brevid för att säkra området. Inga problem för någon av hundarna.

Jag ser lite ointresserad ut, jävla myggor, måste klia mig...

Jag syns inte, krig krig...    Rörelsestörningen på denna bild beror på att min spårläggare skrattar okontrollerat på grund av mina försök att hoppa över träsket. Tillslut gav jag upp och gick rakt igenom. Redo tittar undrande. Redo simmade stundtals, behövde spolas av efter spåret!  

Kom hem fyra på eftermiddagen och då mötte jag upp med A-C och petter för lite elitlydnad. Vi fokuserade på attityden i fria följet, inkallning och vittring. Gick bra men det kändes att det var mycket muskler och lite hjärna kvar efter denna helg. Sedan sov Redo så gott..  

Av Mariah Andersson - 20 maj 2010 07:48

Jag hade tänkt skriva att det inte var så farligt, men det går inte  . Jag blev mottagen av en jättegullig syster som förklarade allt för mig. Mer än en gång frågade hon om jag var nervös. "Nej, ska jag vara det?" svarade jag. Sedan frågade hon om jag ville ha svalgbedövning. Hon sa att de flesta inte tog det så då kan ju inte jag vara sämre  En relativt ung läkare kom in som skulle göra själva gastroskopin. Och så började hon! Svälj svälj gastade hon medan hon tog sats och tröck och tröck. Jag kände att hon låg fel och det gjorde skitont. Nej det var inte särskilt glamoröst  Efter kanske 5-10 minuter av kräkandes från mitt håll så kom plötsligt någon mer erfaren läkare in med orden, nu får vi lugna ner sig lite. Så gav han mig bedövning och sa: försök inte svälja, andas bara lungt och fint. Och så var kameran nere. Däremot så kände jag väldigt tydligt hur kameran rotade runt och plockade bitar. Jag kräktes så mycket att jag har blodsprängda ögon och blåmärken runt ögonlocken. Skönt...

Däremot efter när jag frågade hur det såg ut så var han lite dum, tycker jag. Han sa lite avvaktande att dom såg inget magsår men magen var generellt irriterad/känslig. "Ingen fara, ta en samarin och drick vichy vatten ibland" blev hans diagnos. Hade det varit så enkelt hade jag väl för f-n inte utssatt mig för det. Har under 6 veckors tid knappt ätit någon vanlig mat alls, äter filmjölk och har nu börjat köra en måltid/dygn. När jag har ätit vanligt, som under talanglägret så känner jag av det direkt. Lite samarin!!!!! Arg som jag var så när det senare var dags för mig att äta lunch så testade jag då att äta vanlig mat. En kycklingrulle med sallad och bröd, ingen dressing. Sedan mådde jag så illa så jag grät under eftermiddagen. Är så jäkla trött på det här. Och har som sagt dålig hungerkänsla. Igår när jag slutligen fick äta hade det gått 18 timmar sedan jag åt eller drack sist men jag är inte alls hungrig. Undrar vad det är för fel på mig. Lite känlig bara kanske...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se